0317 - 613 285 voor vrijblijvend advies


Zijn gebouwen en woningen in Europa klaar voor meer hittegolven?

Zijn gebouwen en woningen in Europa klaar voor meer hittegolven?

Wat zijn de cijfers en hoe bereiden we ons voor?

De afgelopen jaren heeft de snelle opwarming van de aarde meer hittegolven en extreme temperaturen veroorzaakt – “Alleen al in Europa zullen hittegolven zeker vijf keer zo snel optreden”, zegt Damian Carrington, redacteur bij The Guardian afgelopen zomer. Hittegolftemperaturen zijn ongeveer 4° C warmer dan een eeuw geleden. Dit zeggen wetenschappers en recent nog  in de afgelopen maand van maart lagen de gemiddelde temperaturen bijna twee graden Celsius boven het gemiddelde voor 1981-2010, volgens de EU- Copernicus Climate Change Service. Zijn gebouwen en woningen in Europa klaar voor meer hittegolven om haar inwoners te beschermen tegen deze extreme hitte? Zo ja, zal dit op een kosten- en nog belangrijker energie-efficiënte manier gebeuren?

De zomers worden alsmaar heter, beginnen vroeger en duren langer. Het is bekend dat deze hoge temperaturen ouderen en mensen met reeds bestaande aandoeningen op een harde manier treffen, maar ook jongere generaties zoeken naar meer comfort en een gezonde levensstijl binnenshuis. Architecten, ingenieurs en bouwbedrijven streven naar energiezuinige oplossingen om het binnenklimaat te beheersen. Ook overheden beginnen de negatieve impact van oververhitting in gebouwen te erkennen. Voortaan zullen duidelijke richtlijnen essentieel zijn om gebouwen op een kosten- en energiezuinige manier af te koelen.

Volgens ES-SO, de European Solar Shading Organization, is het antwoord duidelijk: “Zonwering moet een belangrijk onderdeel van elk gebouw in Europa worden om te voorkomen dat het in de toekomst oververhit raakt. Zonwering is de meest kosteneffectieve oplossing op de markt en heeft een directe impact op gezondheid, comfort en energiebesparing. ”

Eenvoudig maar effectief

Zonwering is de term die wordt gebruikt om externe en interne systemen te identificeren die oververhitting voorkomen. En door de hoeveelheid warmte en licht van de zon die binnenkomt via vensters en glazen gevels te regelen. Het mechanisme van zonwering is zo oud als de oude Egyptische, islamitische en Perzische culturen. In de loop der jaren zijn er vele innovatieve zonweringsoplossingen (zoals rolluiken, buitenjaloezieën, screens, knikarmschermen, …) ontwikkeld en hebben de vernieuwers een mature zonweringsindustrie tot stand gebracht die vandaag wereldwijd honderdduizenden mensen tewerkstelt. Alleen al in Europa werken ongeveer 400.000 mensen in de zonweringsindustrie. Deze gespecialiseerde industrie binnen de bouwsector bestaat uit vele Europese innovatieve spelers op het gebied van hoogtechnologische weefsels, gemotoriseerde sturingen en domotica voor fabrikanten van de zonweringssystemen, om er maar een paar te noemen.

Voorkomen is beter dan genezen

Geautomatiseerde zonweringssystemen voorkomen dat kamers opwarmen; en  vermijden het aanwenden van kunstmatige koeling, waardoor het energieverbruik drastisch wordt verlaagd en het binnencomfort verbetert onder alle weersomstandigheden. De hoeveelheid energie die wereldwijd wordt gebruikt om gebouwen te koelen, is sinds 2000 verdubbeld; en zonder efficiëntieverbeteringen kan dit nogmaals verdrievoudigen tegen 2050. Tegen welke prijs? Hogere energierekeningen? Erger nog, het niet behalen van de  klimaatdoelstellingen?

Bij regelmatige hittegolven en extreme temperaturen is zonwering een essentieel element om op een energiezuinige te voorkomen dat gebouwen en woningen oververhit raken. ES-SO wil de positieve impact van slimme zonweringsoplossingen op het beheersen van het binnenklimaat promoten en daarmee de ambitieuze doelstellingen van de EU op het gebied van energie-efficiëntie ondersteunen. Volgens een studie van ES-SO in 2015 kan zonwering 22% energiebesparing opleveren en de CO2-uitstoot met 137 Mt in gebouwen per jaar in Europa verminderen.

Wilt u de komende jaren bestand zijn tegen warme zomers en hittegolven? Vraag een vrijblijvend advies en offerte bij ons aan. Wij kijken samen met u wat de beste oplossing is en bieden u een ruim assortiment aan buitenzonwering. Denk aan screens, rolluiken, knikarmschermen, uitvalschermen en meer. Maar ook onze solarscreens, solarrolluiken en rolluiken met kantelbare lamellen zijn populair. Dit omdat voor deze zonwering helemaal geen stroom meer nodig is. Dus geen gaten boren, snoeren trekken etc. meer nodig, superstrakke montage en niets meer in het zicht! Meer weten? Bel ons op 0317 – 613285 of vul het contactformulier in.

(Bron: Es-O,RCAPress)

Meer blog-items