0317 - 613 285 voor vrijblijvend advies


Welke zonwering houdt de meeste warmte tegen?

Welke zonwering houdt de meeste warmte tegen?

Optimaal genieten van het zonlicht terwijl het huis koel blijft, vereist goede zonwering. Of je nu in een appartement, een knus rijtjeshuis of een luxe woonboerderij woont, het is een waardevolle investering. Ontdek in dit artikel welke twee soorten zonwering het meest effectief zijn tegen de warmte van de zon.

Buitenzonwering boven raambekleding

Welke zonwering houdt de meeste warmte tegen? Vaak wordt gedacht dat de warmte van de zon gemakkelijk kan worden tegengehouden met raambekleding, zoals rolgordijnen, jaloezieën of shutters. Hoewel er veel zonwerende en isolerende varianten beschikbaar zijn, is buitenzonwering aanzienlijk effectiever dan raambekleding voor binnen. Het doel is immers om te voorkomen dat het glas van de ramen opwarmt, wat alleen bereikt kan worden door de zonwering aan de buitenkant te plaatsen.

Screens als buitenzonwering

Een uitstekende keuze voor buitenzonwering zijn screens. Dit zijn zonwerende doeken die door middel van een compact systeem aan de buitenkant van de ramen worden bevestigd. Screens zijn verkrijgbaar in verschillende gradaties van transparantie. Een groot voordeel is dat ze het zicht van buiten naar binnen blokkeren, terwijl het omgekeerde wel mogelijk is. Zo wordt het gevoel van ‘opgesloten zijn’ vermeden en komt er toch daglicht binnen.

Windvaste ritsscreens

Naast standaard screens zijn er ook ritsscreens beschikbaar. Bij dit type zonwering is het schaduwdoek verbonden met de zijgeleiders, waardoor de wind er niet onder kan komen en het doek niet klappert. Ideaal voor appartementen en vrijstaande woningen die aan harde wind blootgesteld worden. Bovendien hebben ze een isolerend effect door de verbonden geleiders, waardoor er een laag stilstaande lucht ontstaat.

Isolerende rolluiken

Een andere optie is het installeren van rolluiken. Rolluiken zijn verduisterend, isolerend en warmtewerend. In tegenstelling tot screens kun je er niet doorheen kijken, wat zowel een voor- als nadeel kan zijn. Kwalitatief hoogwaardige rolluiken hebben ook een inbraakvertragende functie.

Screens of rolluiken kiezen?

De keuze tussen screens en rolluiken hangt volledig af van de persoonlijke voorkeuren. Het is belangrijk op te merken dat zowel rolluiken als (rits)screens verkrijgbaar zijn in handmatige, elektrische en solar varianten. De solar variant werkt op zonne-energie en is daardoor zeer duurzaam. Bovendien zijn beide opties beschikbaar in alle gewenste RAL-kleuren en kunnen ze op maat worden gemaakt.

Wilt u meer weten over beide mogelijkheden? Neem contact met ons op.


Meer blog-items