0317 - 613 285 voor vrijblijvend advies


Welke invloed heeft de kleur van zonwering om warmte buiten te houden?

Welke invloed heeft de kleur van zonwering om warmte buiten te houden?

Wist u dat de kleur van uw zonwering een aanzienlijke invloed heeft op de mate waarin warmte buiten wordt gehouden? Lees er hier alles over

Zonwering is een onmisbaar element in de strijd tegen warmte in huis tijdens de zomermaanden. Maar wist u dat de kleur van uw zonwering een aanzienlijke invloed heeft op de mate waarin warmte buiten wordt gehouden? In deze blog bespreken we de werking van kleuren en hoe u de juiste keuze kunt maken voor uw situatie.

Donkere kleuren absorberen warmte

Donkere kleuren, zoals zwart, antraciet en donkerblauw, absorberen zonlicht effectiever dan lichte kleuren. Dit betekent dat ze meer warmte van de zon opnemen en daardoor minder warmte doorlaten naar uw woning. Dit is de reden waarom donkere zonwering, zoals rolluiken en screens, vaak de beste keuze is om warmte tegen te houden.

Naast de warmtewerende werking bieden donkere kleuren ook een betere verduistering. Dit kan prettig zijn in de slaapkamer of wanneer u thuis wilt werken op een zonnige dag.

Lichte kleuren reflecteren zonlicht

Lichte kleuren, zoals wit, crème en lichtgrijs, reflecteren zonlicht in plaats van het te absorberen. Hierdoor warmen ze minder op en houden ze ook minder warmte binnen. Dit kan een voordeel zijn als u uw woning niet te veel wilt verduisteren of als u woont in een omgeving met weinig zonlicht.

Lichte kleuren hebben echter wel als nadeel dat ze minder warmtewerend zijn dan donkere kleuren.

Factoren die de keuze beïnvloeden

Naast de kleur, zijn er nog andere factoren die de warmtewerende werking van zonwering beïnvloeden. Denk hierbij aan:

Tips voor het kiezen van de juiste kleur

Door rekening te houden met de bovenstaande factoren, kunt u de kleur van uw zonwering kiezen die het beste past bij uw wensen en behoeften. Zo geniet u optimaal van een koel en comfortabel huis tijdens de warme zomermaanden.


Meer blog-items