0317 - 613 285 voor vrijblijvend advies


Rolluiken en brandveiligheid: essentiële tips

Rolluiken en brandveiligheid: essentiële tips

Voordelen van rolluiken op zonne-energie bij brand

Rolluiken bieden veel voordelen, zoals isolatie, verduistering, geluidsdemping en inbraakvertraging. Toch kunnen ze bij brand voor hoofdbrekens zorgen. U wilt immers dat de brandweer naar binnen kan en dat u zelf kunt ontsnappen. In deze blog leest u hoe rolluiken en brandveiligheid samenkomen en wat u kunt doen om uw huis brandveiliger te maken.

Inbraakwerend of Inbraakvertragend?

Rolluiken voor particulieren zijn meestal inbraakvertragend. Dit betekent dat ze wel geforceerd kunnen worden, maar dit kost tijd en maakt lawaai, wat inbrekers afschrikt. Bij brand kunt u ze nog steeds zelf openen – tenminste, als de ramen naar binnen toe openen, zoals bij de meeste moderne ramen en voordeuren.

Rolluiken voor de voordeur: voordelen en nadelen

Een rolluik voor de voordeur biedt isolatie en extra beveiliging tegen inbrekers. Echter, de brandweer raadt dit af, omdat de voordeur een cruciale vluchtroute is. Wilt u toch een rolluik voor uw voordeur? Kies dan voor rolluiken op zonne-energie en slimme rookmelders.

Handmatige vs. elektrische rolluiken

Handmatige rolluiken kunnen gevaarlijk zijn bij brand, omdat de canvas bedieningsband makkelijk doorbrandt. Bovendien zijn grote rolluiken zwaar zijn om handmatig op te takelen. Elektrische rolluiken hebben het risico dat ze bij stroomuitval, bijvoorbeeld door kortsluiting, niet werken. Kies daarom voor rolluiken op zonne-energie en slimme rookmelders om de brandveiligheid te verhogen.

Rolluiken op zonne-energie

Solar rolluiken werken op een ingebouwde accu en zijn niet afhankelijk van het stroomnet. Ze blijven functioneren bij stroomstoringen en brand. U kunt ze bijvoorbeeld bedienen met een knop of een app, maar dit kost tijd. Investeren in slimme rookmelders is daarom verstandig.

Slimme rookmelders

Slimme rookmelders openen automatisch de rolluiken bij brandalarm, waardoor u geen tijd verliest met handmatige bediening. Dit creëert een veilige vluchtroute en bespaart kostbare tijd. Rookmelders zijn verplicht vanaf 1 juli 2022, dus waarom niet meteen slimme rookmelders kiezen? Voor een naadloze integratie kiest u rolluiken met een Somfy io motor en Somfy slimme rookmelders io.

3 tips om brand te voorkomen

Brand voorkomen is beter dan genezen. Hier zijn drie tips:

  1. Voorkom stof en hitte: maak na elke droogbeurt het pluizenfilter van de droger schoon om brand te voorkomen. Drogerbranden zijn één van de meest voorkomende woningbranden.
  2. Veilig opladen: laat apparaten niet onnodig lang aan de lader. Haal opgeladen apparaten direct van de lader en laad ze niet ’s nachts op. Haal opladers uit het stopcontact als ze niet worden gebruikt.
  3. Kaarsen en sigaretten: laat kaarsen nooit onbeheerd branden en blaas ze altijd uit als u de kamer verlaat. Leeg asbakken niet zomaar in de prullenbak, maar spoel ze eerst uit onder de kraan.

Rolluiken met extra brandveiligheid

Heeft u vragen over rolluiken en brandveiligheid? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.


Meer blog-items