0317 - 613 285 voor vrijblijvend advies


“Zonwering is van levensbelang” (Klimatoloog en weerman Reinier van den Berg)

“Zonwering is van levensbelang” (Klimatoloog en weerman Reinier van den Berg)

“De uitdaging is hoe je een hittegolf doorkomt”

Duurzaam bouwen en hittegolven, zonwering is van levensbelang, aldus Reinier van den Berg, klimatoloog en weerman bij RTL. Reinier liet in de loop van 2020 zijn all-electric duurzame houten huis bouwen, en verteld hierover in StedebouwArchitectuur:

“Hout is een prachtig bouwmateriaal”, begint Van den Berg. “Het is duurzaam, je legt voor een lange tijd een hoop CO2 vast en het heeft voor de bewoner prettige eigenschappen. Je kunt met hout bijvoorbeeld dampopen bouwen zodat je geen vochtproblemen krijgt. En iedereen die wel eens een stenen huis op een hete zomerdag heeft aangeraakt, weet dat het een batterij voor hitte is. Hout heeft dat niet.”

Van den Berg is moeilijk te stoppen in zijn enthousiasme. Hij rakelt meer voordelen van hout op, van de demontabele eigenschappen tot een lagere CO2-uitstoot bij de productie in vergelijking met beton. Daar ligt aan ten grondslag dat het hout duurzaam geoogst wordt, iets wat ‘heel goed kan’. “Het principe is dat je niets meer uit de natuur haalt dan je kunt herstellen. Dat gebeurt volgens zware principes zoals FSC. Dat zit dus wel goed. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar grootschalig gezien is dit dé manier om het bos te beschermen tegen roofbouw.”

Isolatie

Ondanks dat het hout niet extreem opwarmt op hete zomerdagen, benadrukt Van den Berg dat we alert moeten blijven op hittegolven. “De isolatie van nieuwbouwhuizen is dermate goed, dat je niet wakker hoeft te liggen of je ’s winters het huis verwarmd krijgt”, vertelt hij. “De uitdaging is hoe je een hittegolf doorkomt. We werken in Nederland vaak met grote glasoppervlakken, waardoor je al snel boven de dertig graden komt te zitten. Dat is niet alleen onaangenaam, het is puur gevaarlijk.”

“Zonwering is van levensbelang, zegt Van den Berg, zeker met grote glasoppervlakken die je vaak in Nederland ziet.”

Van den Berg hamert op het belang van goede zonwering. “Bij ons was het in de winter 27 graden in de huiskamer, terwijl de thermostaat op 19 stond”, zegt hij. “Dat is gratis energie. Maar hoe warm wordt het dan in de zomer? Daarom is zonwering cruciaal, zeker met raampartijen op het zuiden. Als je de hitte buiten kunt houden, is dat dikke winst. En als je toch je installatietechniek op orde wilt hebben, maak het dan mogelijk om koud water door je vloerverwarming te laten stromen. Dat verdeelt de koeling heel subtiel en is ook mogelijk in een houten vloer.”

Geen luxe meer

Volgens Van den Berg is het geen luxe meer om over houtbouw na te denken als we naar het grote plaatje kijken. “We moeten echt gaan nadenken over de toekomst, over temperaturen en hoe dat de bouw gaat veranderen. Er moet eigenlijk een bouwnorm komen dat een woning tijdens een hittegolf niet langer dan x dagen warmer mag worden dan bijvoorbeeld 28 graden.” Van den Berg verwijst daarbij naar de steeds extremere hittegolven in combinatie met de vergrijzing.

“Met brandwerendheid gaan we heel ver, verder dan menig ander land”, vervolgt hij, “maar meer mensen bezwijken aan oververhitting dan aan uitslaande brand. Daar moeten we in de bouw goed over nadenken.” Volgens Van den Berg is dit ook slechts het begin. “Over tien jaar zijn hittegolven de norm en zijn de uitschieters nog extremer. Tel uit je winst.”

Wilt u ook goed voorbereid zijn voor warme zomers en hittegolven? Wij denken graag met u mee hoe u dit het beste kunt aanpakken, vraag gerust een vrijblijvend advies en offerte aan via 06-223 700 34 of vul het contactformulier in.

Wij plaatsen een ruim aanbod aan zonwering zoals o.a.:

Wilt u echt voor duurzaam gaan? Onze solarscreens en solarrolluiken zijn ongekend populair, enkele voordelen van deze zonwering op zonne-energie:

duurzaam bouwen en hittegolven zonwering is van levensbelang

Solar screens op zonne-energie

Bron: Stedebouwarchitectuur
Als zonweringspecialist uit Rhenen  zijn wij o.a. ook veel actief in de volgende nabijgelegen plaatsen:
Amerongen, Arnhem, Barneveld, Bennekom, Doorn, Driebergen, Echteld, Ede, Elst, Houten, Kesteren, Leersum, Lienden, Lunteren, Nijmegen, Ochten, Oosterbeek, Opheusden, Renkum, Rhenen, Scherpenzeel, Tiel, Utrecht, Veenendaal, Wageningen, Wijk bij Duurstede, Woudenberg, Zeist, en verre omgeving!

 

 


Meer blog-items